Sprawozdanie z charytatywnego turnieju futsalu „Młodzi dla Młodych”

SONY DSC

W dniu 5 czerwca 2016 w hali MOSiR Zabrze w doborowym towarzystwie rozegrany został charytatywny turniej futsalu „Młodzi dla Młodych”.

Drużyny zostały podzielone na 3 grupy. W pierwszej grały: SOLIDARNOŚĆ VOLKSWAGEN POLKOWICE, SOLIDARNOŚĆ KRAJOWA SEKCJA MŁODYCH, ZRUG ZABRZE oraz STRAŻ POŻARNA ZABRZE. Do rywalizacji w drugiej grupie przystąpili: SOLIDARNOŚĆ KOPEX, KWK MAKOSZOWY, SOLIDARNOŚĆ OPEL POLSKA oraz MŁODZIEŻ WSZECHPOLSKA. Do ostatniej zostali rozlosowani: RADIO PIEKARY, SOLIDARNOŚĆ WPR, NSZZ SOLIDARNOŚĆ TAURON oraz TORCIDA ZABRZE. Z tych zespołów wyłoniliśmy 8 ekip mierzących się ze sobą w ćwierćfinałach.

MDM_053

W pierwszym meczu 1/4 finału zmierzyły się ze sobą ekipy Solidarność Kopex vs Solidarność Tauron. Zawodnicy z Kopex-u nie pozostawili wątpliwości, kto jest lepiej przygotowany do turnieju i odprawili Tauron 5:0.  W drugim z ćwierćfinałów starły się ze sobą Solidarność WPR oraz Solidarność VW Polkowice gdzie pomimo wielkich ambicji zespół „ratowników” nie zdołał pokonać swoich rywali i mecz zakończył się wynikiem 1:2 dla Polkowic .

Trzeci pojedynek tej fazy pucharowej to starcie pomiędzy zespołami: Straży Pożarnej Zabrze z Solidarnością Opel, gdzie lepszymi okazali się Strażacy wygrywając spotkanie 3:1. Ostatniego półfinalistę wyłonił pojedynek Krajowej Sekcji Młodych Solidarność z KWK Makoszowy, jak przystało na gospodarzy, Krajowa Sekcja Młodych Solidarność okazała się bardzo gościnna i uległa „Górnikom” aż 2 do 5.

MDM_122

Zaraz po losowaniu wyłoniliśmy pary półfinałowe, które przedstawiały się następująco:

Straż Pożarna Zabrze vs KWK Makoszowy
Solidarność Kopex vs Solidarność VW Polkowice

Tuż przed emocjami czysto piłkarskimi mieliśmy nie lada gratkę dla miłośników mieszanych sztuk walki, gdyż pokazowy trening przeprowadzili dla nas wielcy wojownicy tj. Agnieszka Niedźwiedź oraz Adam „Tornado” Brysz. Para genialnych zawodników dała nam próbkę swoich wielkich umiejętności.

SONY DSC

Niebawem po tym jakże ciekawym pokazie przystąpiliśmy do rywalizacji w półfinałach. Stawka wysoka, więc i na boisku było można odczuć, że stres dał się we znaki również piłkarzom. Niemniej jednak po 20 minutach mieliśmy wyłonionych finalistów naszego turnieju. Zostali nimi Straż Pożarna Zabrze, która wygrała z  KWK Makoszowy 1:0 oraz Solidarność VW Polkowice,  gdzie zawodnicy tej drużyny wygrali pewnie 4:0 z ekipą Solidarności Kopex.

Po chwili przerwy i uzupełnieniu płynów zawodnicy KWK Makoszowy i Solidarność Kopex rozegrali mecz o najniższe miejsce podium, w którym lepszymi okazali się Panowie z Solidarności Kopex wygrywając spotkanie 5:1.

MDM_120

W wielkim finale turnieju zmierzyły się bezsprzecznie dwa najlepsze składy turnieju tj. Straż Pożarna Zabrze oraz Solidarność VW Polkowice. W początkowej fazie meczu mogliśmy być światkami tzw. piłkarskich szachów, gdyż obie ekipy wzajemnie badały swoje możliwości zwracając szczególną uwagę na to by nie stracić bramki. Dopiero po około 10 minutach mecz nabrał rumieńców. Pierwszego gola strzelili Polkowiczanie, ale radość nie trwała zbyt długo, bo tuż po wznowieniu Strażacy doprowadzili do wyrównania. Solidarność VW Polkowice starała się dyktować tempo, lecz po kilku minutach to Strażacy przeprowadzili kontratak i wyszli na prowadzenie Zaczęło się robić nerwowo, gdyż ekipa VW-gena raz zarazem szturmowała bramkę Strażaków i dosłownie na minutę przed po wielkim zamieszaniu w polu karnym udało się im umieścić piłkę w siatce rywali i doprowadzić do wyrównania. Takim też wynikiem zakończyło się spotkanie w regulaminowym czasie gry. W związku z tym przystąpiliśmy do konkursu rzutów karnych, gdzie wojnę nerwów wygrał świetnie dysponowany bramkarz Solidarność VW Polkowice broniąc dwa karne i zapewniając swojej drużynie zwycięstwo. Radości było, co nie miara, a puchary wręczała osobiści Pani Poseł Barbara Dziuk.

MDM_147

Serdecznie dziękujemy wszystkim drużynom za udział i sportową walkę, a zwycięzcom gratulujemy sukcesu. Gorące podziękowania składamy również dla wszystkich sponsorów, partnerów i patronów tego turnieju.

Udział wzięli