Sprawozdanie z turnieju siatkówki o Puchar Prezesa NGK 2017

W dniu 2 kwietnia 2017 roku na hali widowiskowo – sportowej mieszczącej się w Gliwicach przy ulicy Chorzowska 5 odbył się mieliśmy przyjemność i zaszczyt przeprowadzić turniej siatkówki o Puchar Prezesa NGK Ceramics Polska. W zawodach wzięło udział 14 zespołów podzielonych na cztery grupy.

Już pierwsze spotkania pokazały, iż walka o zwycięstwo w całym turnieju będzie bardzo wyrównana. W pierwszej grupie kwestia awansu była otwarta do ostatniej kolejki i nawet LSH MONSTERS mimo wygrania dwóch meczy nie mogło czuć się pewnie. Ostatecznie z tej grupy do fazy pucharowej z kompletem punktów awansowała drużyna LSH MONSTER a z drugiej lokaty wyszła ekipa PASS LIGT TEAM. Spotkania w grupie B toczyły się pod dyktando zespołów PASS LIGT TEAM I FURIA, które awansowały do ćwierćfinałów.  Do ciekawej rywalizacji doszło w trzeciej grupie pomiędzy drużynami ŁAPANKA i OFISTIM. Było to jednocześnie spotkanie, które decydowało o ostatecznym układzie miejsc. Ostatnimi zespołami, które zapewniły sobie grę w ćwierćfinałach były ekip ZUS i PLUGING C TEAM.

Najciekawszymi spotkaniami ćwierćfinałowymi okazało się starcie między ZUS kontra OFISTIM, a także mecz ekip LSH MONSTER i PASS LIGHT TEAM. W pierwszym pojedynku walka była bardzo wyrównana, ale ostatecznie to ZUS wygrywając sety do 15 i 16 awansował do półfinałów. W drugim pojedynku pomiędzy LSH MONSTER i PASS LIGHT TEAM potrzebne były trzy sety do wyłonienia zwycięzcy. Pierwszy padł łatwym łupem zawodników LSH MONSTER. W drugiej partii PASS LIGHT TEAM wygrało do 18 doprowadzając tym samym do tie-break’a. Tutaj dzięki dobrej grze i wygranej 10:7 zawodnicy LSH MONSTER awansowali do półfinałów.

Po zaciętych walkach półfinałowych do finału awansowały drużyny ZUS i ŁAPANKA. W walce o trzecie miejsce zawodnicy LSH MONSTER pokonali drużynę FURIA. Walka o mistrzostwo stała na wysokim poziomie. Ostatecznie na najwyższym stopniu podium stanęli zawodnicy ZUS. W tym roku przydzielono również indywidualne nagrody. Nagroda MVP turnieju powędrował na ręce Jarosława Żyty (ZUS). Indywidualne wyróżnienia otrzymali: Dariusz Hanslik (ŁAPANKA), Maciej Soroka (LSH MONSTER) oraz Michta Paweł (FURIA).

Podczas trwania zawodów rozgrywano jednocześnie turniej piłkarzyków stołowych, który cieszył się sporym zainteresowaniem. W końcowej klasyfikacji na najwyższym stopniu podium znaleźli się zawodnicy ZUS, a tytuł wicemistrzowski powędrował do ekipy LSH MONSTER. Natomiast na trzecim miejscu znalazła się drużyna PO Salwador&Smyk.

W tym roku po raz pierwszy i na pewno nie ostatni rozegrano turniej FIFA 17. Pierwsze miejsce wywalczył Mateusz Szylak. Na drugim stopniu podium zameldował się Dawid Trembaczowski, a brązowy medal wywalczył Oliwier Łuszcz.

Dziękujemy wszystkim zespołom i ich zawodnikom za udział w zawodach, a zwycięzcom gratulujemy sukcesów.

Udział wzięli