Sprawozdanie z turnieju siatkówki o Puchar Prezesa NGK 2018

W dniu 15 kwietnia 2018 roku na hali widowiskowo – sportowej mieszczącej się w Gliwicach przy ulicy Chorzowska 5 odbył się mieliśmy przyjemność i zaszczyt przeprowadzić turniej siatkówki o Puchar Prezesa NGK Ceramics Polska. W zawodach wzięło udział 14 zespołów podzielonych na cztery grupy.

Już pierwsze spotkania pokazały, iż walka o zwycięstwo w całym turnieju będzie bardzo wyrównana. Do fazy pucharowej z każdej z grup awansowały po dwa zespoły, ta sztuka udała się zawodnikom: ENDORFINA, LSH MONSTER, OFISTIM, FURIA, ZUS, DPG TEAM, PETARDA 07 oraz BPD MASTERS. Najciekawszymi spotkaniami ćwierćfinałowymi okazało się starcie między OFISTIM kontra LSH MONSTER, a także mecz ekip PETARDA 07 i DPG TEAM. W pierwszym pojedynku walka była bardzo wyrównana, ale ostatecznie to OFISTIM wygrywając sety do 23 i 18 awansował do półfinałów. W drugim pojedynku PETARDA 07 wygrała sety do 15 i 24 dzięki czemu to ten zespół zameldował się w półfinale.

Pojedynki półfinałowe stały na bardzo wysokim poziomie. W pierwszym starciu między drużynami ZUS i ENDORFINA potrzebne było rozegranie trzech setów by wyłonić zwycięzcę. Okazali się nim zawodnicy ZUS. W drugim starciu OFISTIM pokonał zawodników PETARDA 07  w setach do 18 i 24.

W walce o trzecie miejsce zawodnicy ENDORFINY pokonali drużynę PETARDA 07. Walka o mistrzostwo stała na wysokim poziomie. Wszystko zaczęło się od wygranego seta przez ekipę OFISTIM. W drugim zawodnicy ZUS zrewanżowali się i to oni wygrali tą partię. W wyniku tego o zwycięstwie musiał decydować tie-break. Tutaj więcej sił i energii zachowali zawodnicy ZUS, którzy wygrywając do 11 obronili tytuł wywalczony rok temu.

Nagroda MVP turnieju powędrował na ręce Jarosława Żyty (ZUS). Indywidualne wyróżnienia otrzymali: Robert Włodyka (OFISTIM), Tomasz Kozuba (ENDORFINA) oraz Bartłomiej Wróbel (PETARDA 07). Podczas trwania zawodów rozgrywano jednocześnie turniej piłkarzyków stołowych, który cieszył się sporym zainteresowaniem. W końcowej klasyfikacji na najwyższym stopniu podium znaleźli się zawodnicy MALI GIGANCI, a tytuł wicemistrzowski powędrował do ekipy ZELTER. Natomiast na trzecim miejscu znalazła się drużyna OFISTIM.

W tym roku po raz drugi rozegrano turniej FIFA. Do turnieju zgłosiły się 32 osoby, które zostały podzielone na 8 grup czteroosobowych. Do drugiej fazy turnieju wychodziło dwóch najlepszych zawodników z każdej z grup. Następnie zostali oni podzieleni na cztery grupy. Do fazy pucharowej wychodził tylko zwycięzca z każdej z grup. Ostatecznie pierwsze miejsce w turnieju wywalczył Krzysztof Sychowski. Na drugim stopniu podium zameldował się Sebastian Koziołek, a brązowy medal wywalczył Patryk Kurdek.

Dziękujemy wszystkim zespołom i ich zawodnikom za udział w zawodach, a zwycięzcom gratulujemy sukcesów.

Udział wzięli

Wyniki turnieju siatkówki