Sprawozdanie z XV Turnieju Gwiazd im. Henryka Bałuszyńskiego

XVTG_Tytułowe

W dniu 29 maja 2016 roku w hali przy Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach odbył się XV Turniej Gwiazd im. Henryka Bałuszyńskiego. Organizatorami turnieju byli: Dom Dziecka nr 3 w Gliwicach, Fundacja Gramy Razem, Atheneum Group, Media 360 Group, Gliwickie Stowarzyszenie Futsalu oraz Stowarzyszenie Sportowo – Edukacyjne „FeByS”.

Dzięki temu wydarzeniu pragnęliśmy uczcić pamięć o wielkim Przyjacielu dzieci z gliwickich domów dziecka, zmarłym przed czterema laty Henryku Bałuszyńskim – byłym zawodniku: Górnika Zabrze, Vfl Bochum, Piasta Gliwice i Reprezentacji Polski.

W zawodach udział wzięło 12 zespołów tj. Górnik Zabrze, Fundacja Gramy Razem, Busy-Dyjach.pl, Balu Team, Dziennikarze HydePark News, Fluor, Piast Gliwice, Urząd Miasta Gliwice, NGK Ceramics Polska, Gwiazda Chudów, Solidarność Opel oraz Reprezentanci Polski Futsalu. Drużyny podzielone były na 4 grupy, gdzie rozgrywano pojedynki systemem każdy z każdym. Do fazy ćwierćfinałowej awansowały po dwie najlepsze drużyny z każdej grupy. Już pierwsze spotkania pokazały, iż mimo charytatywnej formy zawody będą stały na wysokim sportowym poziomie.

XVTG_005

Jako pierwsi zaprezentowali się ubiegłoroczni zwycięzcy GORNIK ZABRZE oraz zespół FUNDACJA GRAMY RAZEM. Przez długi czas na tablicy widniał wynik bezbramkowy. Pierwszego gola zdobyli zawodnicy GÓRNIKA ZABRZE i wyszli na prowadzenie. Pomimo wyrównania stanu meczu przez Zawodników FUNDACJI GRAMY RAZEM ostatnie zdanie należało jednak do ubiegłorocznych zwycięzców. Po dwóch spotkaniach GÓRNIK miał zapewniony awans do fazy pucharowej. O prawo do gry w ćwierćfinałach walczyły pozostałe dwie drużyny. Ta sztuka udała się  FUNDACJI GRAMY RAZEM.

XVTG_043

W drugiej grupie zarówno FLUOR jak i DZIENNIKARZE HPN wygrali swoje spotkania i w ostatniej kolejce mecz między tymi zespołami był walką o rozstawienie przed fazą pucharową. Tutaj zwycięsko z tego starcia wyszli zawodnicy FLUOR-a i to oni wygrali grupę. W grupie C do rywalizacji ruszyły, jako pierwsze PIAST GLIWICE i NGK. Po zaciętym spotkaniu trzy punkty powędrowały do NGK. W drugim meczu tej grupy UM Gliwice prowadził już 2:0, by ostatecznie zremisować 2:2 z PIASTEM GLIWICE. Niestety PIAST potrzebował zwycięstwa i ten wynik sprawił, iż zespół odpadł z dalszych gier. Z ostatniej grupy do ćwierćfinałów awansowały zespoły REPREZENTANCI POLSKI i SOLIDARNOŚĆ OPEL.

XVTG_016

Na fazie pucharowej swoją przygodę z turniejem zakończyły: NGK CERAMICS, FUNDACJA GRAMY RAZEM, FLUOR oraz DZIENNIKARZE HPN.  W trakcie rozgrywek odbył się również mecz pokazowy młodych piłkarzy Gliwickiego Stowarzyszenia Futsalu, którzy w przyszłości miejmy nadzieję będą mieli okazję reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej.

XVTG_121c

Po pojedynkach półfinałowych do wielkiego finału awansowali zawodnicy SOLIDARNOŚĆ OPEL i REPREZENTANCI POLSKI. Ostatecznie po zaciętej walce w wielkim finale turnieju i wygranej 1:0 to zespół REPREZNTANCI POLSKI cieszył się z tytułu mistrzowskiego. Tym samym zgodnie z tradycją turnieju, gdzie zwycięzca musi w następnej edycji bronić wywalczonego tytułu, wiemy, że REPREZENTANCI POLSKI w przyszłym roku znowu zawitają do Gliwic.

XVTG_136l

Trzecie miejsce zdobyła drużyna Górnika Zabrze, która w ubiegłym roku wygrała zawody. Ostatnie wyróżnienie drużynowe powędrowało na ręce kapitana NGK Ceramics Polska, którego zawodnicy otrzymali Puchar Fair Play. Podczas ceremonii zakończenia wręczono też indywidualne wyróżnienia. Najlepszym bramkarzem został Tomasz Hejt (FUNDACJA GRAMY RAZEM).Statuetka dla najlepszego strzelca powędrowała w ręce Pawła Barańskiego (REPREZENTANCI POLSKI), a najlepszym zawodnikiem całego turnieju został Seweryn Zalewski (SOLIDARNIŚĆ OPEL).

XVTG_140

Już teraz wiemy, że za rok odbędzie się kolejna szesnasta edycja turnieju i mamy nadzieję, że atmosfera i frekwencja podczas zawodów będzie taka sama lub nawet jeszcze lepsza niż w tym roku.